Soros Foundation Moldova (FSM)

Buna Guvernare

Misiunea departamentului este de a spori transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea guvernului în conformitate cu agenda Europeană.
 

Justiție și Drepturile Omului

 

Viziunea departamentului: un sistem de justiție echitabil, accesibil și predictibil, care garantează respectarea și protecția efectivă a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Sănătate publică

 
Misiunea departamentului: de a susţine şi contribui la elaborarea şi promovarea politicilor și practicilor de sănătate bazate pe dovezi, care promovează drepturile omului, incluziunea socială și justiția.

Mass-media

Misiunea departamentului: consolidarea societății deschise, participatorii și pluraliste, bazată pe valorile democratice, prin implementarea în activitatea instituțiilor mass-media din Republica Moldova a standardelor democratice de libertate și independență editorială, diversitate și pluralism, pentru susținerea democrației și consolidarea vectorului european de dezvoltare.

Alte inițiative

Proiecte implementate pe parcursul anului 2018

Epopeea Băncii de Economii: amploarea pierderilor pe care le-a suferit banca și statul

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare a lansat un nou infografic pe tema Epopeea Băncii de Economii. Acesta oferă o imagine asupra evoluției negative a instituției bancare din perioada 2008-2013.

Managementul ineficient și deciziile guvernamentale neinspirate, au dus la:

  • Diminuarea valorii bursiere a cotei statului de la 658.6 mln. MDL în T4:2008 la doar 131,7 mln. MDL în T4:2013, în timp ce prețul per acțiune s-a redus de la 200 MDL la un preț estimat de 10 MDL;
  • Ponderea creditelor neperformante în total credite a explodat, de la 10,1% la 58,4%;
  • Cota statului în capitalul băncii s-a diminuat de la 56,1% la 33,3%;
  • Suficiența capitalului ponderat la risc a înregistrat valori sub nivelul reglementat între T2:2012 și T2:2013.

În rezultat, statul a pierdut controlul asupra Băncii de Economii și o sumă cuprinsă între 320 și 520 mln. MDL.