fbpx

Primul centru regional de asistență pentru copiii victime ale infracțiunilor, dechis la Bălţi

Data publicării
luni, 6 iunie 2022, ora 13:55
Centru de asistență pentru copii. Sursa video: TVR MOLDOVA

Primul centru regional de asistență pentru copiii victime ale infracțiunilor a fost dechis la Bălţi. Minori din 11 raioane ale Republicii Moldova vor beneficia de servicii medicale, psihologice şi juridice, conform standardelor europene.

NATALIA GAVRILIȚA prim-ministrul Republicii Moldova: „Este foarte important că aici vedem un centru unde instituțiile statului vin la copil, nu este necesar ca micuțul să fie traumatizat din nou, să meargă în diverse instanțe pentru a da mărturii sau pentru a fi evaluat.”

Reprezentanţii mai multor instituţii de stat au semnat un acord comun ce are ca scop prevenirea cazurilor în care minorii devin victime ale infracţiunilor. Astfel, copiii vor beneficia de asistenţă juridică, medicală şi psihologică, după modelul Barnahus, bazat pe legislația ONU, UE și a Consiliului Europei.

DANIELA SÂMBOTEANU președinte, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii: „În traducere din islandeză este „casă pentru copii”. Este un model promovat mult în SUA sub titlul de „child advocacy centre” și presupune această colaborare intersectorială și oferirea serviciilor sub același acoperiș.”

MARCEL SPATARI ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Este o investiție inițială de 3 milioane de lei, plus 2 milioane de lei costuri operaționale pe an. Asta înseamnă că în primul an de activitate, un astfel de centru ar costa în jur de 5 milioane de lei. După care, în fiecare an, câte 2 milioane de lei pentru cheltuielile operaționale.”

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiției: ” Guvernul va întreprinde toate măsurile pentru ca astfel de centre să existe la Chișinău și lab Cahul.”

PETRU CULEAC director executiv, fundaţia Soros-Moldova: „Noi am contribuit cu 50 de mii de euro. Banii au fost îndreptați pentru a oferi suport pentru dotarea centrului, de rând cu alți donator, pentru că la crearea acestui centru au contribuit mai multe organizații.”

Centrul regional va oferi asistență şi în procesul de colectare a probelor în cauzele penale cu caracter sexual, trafic de copii sau în cazurile de violență în familie.

ALEXANDRU BEJAN șef adjunct, Inspectoratul General al Poliţiei: „Este o problemă actuală. Doar pe parcursul acestui an, 60% din infracțiunile comise asupra minorilor reprezintă cazuri de violență sexuală. Unsprezece cazuri deja sunt înregistrate și prin intermediul acestui centru le procesăm pentru că avem nevoie de o expertiză psiho-emoțională și exluderea revictimizării.”

Potrivitor autorităţilor, anual, de serviciile Centrului vor beneficia peste 100 de copii.

NICOLAI GRIGORIȘIN primar, Bălți: „Credem că va fi un lucru bun pentru nordul Republicii Moldova. Pentru copiii care au ajuns într-o situație grea, acest centru va fi de mare ajutor. Sunt bucuros că ne-am adus aportul.”

Anul trecut, în Republica Moldova s-au înregistrat peste 374 de cazuri în care copiii au devenit victime al infracțiunilor cu caracter sexual.

Galeria foto a evenimentului de deschidere: