fbpx

Alex Soros: Fundația din Moldova întotdeauna a punctat peste așteptări

Data publicării
marți, 27 iunie 2023, ora 11:56

George Soros, legendarul investitor și filantrop, cedează controlul organizațiilor de caritate de 25 de miliarde de dolari fiului său – Alexander Soros, scria The Wall Street Journal, într-un articol citat de mai multe instituții media din toată lumea. Acest subiect a ajuns în atenția jurnaliștilor atât din cauza reputației lui George Soros de un om de afaceri de succes, care a construit o avere impresionantă în timp relativ scurt, dar și de faptul că el este dintre acei oameni de afaceri care preferă să-și cheltuie banii pe schimbări sociale și politice în multe țări ale lumii. Aceasta l-a făcut ținta multor teorii conspiraționiste, răspândite mai ales de politicienii adepți ai unor regimuri autoritare.

Fundațiile pentru o Societate Deschisă, înființate de George Soros, direcționează aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe an către organizațiile care susțin drepturile omului în întreaga lume și ajută la construirea democrațiilor. Banii familiei Soros merg, de asemenea, către universități, centre de cercetări și alte organizații educaționale.

fb.com/Alexander Soros

Alexander Soros, care în decembrie 2022 a devenit președintele Consiliului de administrare al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, a spus „Eu sunt mult mai politic [decât tatăl, George Soros]”, citat de The Wall Street Journal. Alexander Soros a obținut titlul de Doctor în Istorie la Universitatea din California, Berkeley. Din proprie inițiativă, Alex a călătorit în zone izolate din Amazon pentru a se întâlni cu liderii indigeni și a atrage atenția asupra nevoilor lor. S-a alăturat consiliului de administrație al Global Witness, un grup care denunță abuzurile privind drepturile omului comise de companiile miniere și de guverne. Mai târziu, a ajutat la creșterea cheltuielilor anuale ale Fundațiilor pentru o Societate Deschisă în America Latină de la 12 milioane de dolari la 60 de milioane de dolari. Fundația a sprijinit organizații din Columbia pentru a susține acordul de pace din 2016 care a pus capăt la decenii de violență. În Statele Unite, Alex Soros a lucrat cu democrații pentru a îmbunătăți prezența la vot în statele de sud.

Fundația Soros Moldova care este și parte a grupului Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, investește peste 5 milioane de dolari anual în domeniile reformei justiției și fortificarea statului de drept, protecția drepturilor omului,  promovarea echității economice și sociale.

„Probabil Moldova a avut una din cele mai dificile tranziții de la societatea sovietică, iar Fundația întotdeauna a punctat peste așteptări și a creat condiții pentru ca Moldova să devină o societate deschisă și, într-o zi, să devină membru al Uniunii Europene”, spunea Alex Soros în octombrie 2022.

„Fundația Soros Moldova rămâne și mai departe dedicată valorilor societății democratice și continuă să ofere suport îndeplinindu-și mai departe misiunea pe care și-a asumat-o acum treizeci de ani. Parcursul de mai departe al Moldovei depinde în mare măsură de capacitatea de mobilizare a tuturor forțelor creatoare din societate, care să contribuie la îmbunătățirea funcționării instituțiilor, supremația legii și dezvoltare economică”, spune Petru Culeac, Directorul executiv al Fundației Soros Moldova.

În prezent, după un proces de transformare al tuturor Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, Fundația Soros Moldova continuă să acționeze pentru susținerea reformelor, care contribuie la integrarea europeană a țării noastre, prin fortificarea democrației și statului de drept, dar și întărirea rezilienței sociale și economice.