fbpx

Cine suntem

Fundația Soros Moldova este parte a grupului Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, fondate de George Soros. Prioritățile Fundației sunt alineate strategic la prioritățile comune ale regiunii Europa și Eurasia. Viziunea noastră este ca Fundația Soros Moldova să rămână un far al democrației, o organizație notorie, inovatoare și durabilă; un partener de încredere, care promovează și apără societatea justă și sănătoasă, cu instituții eficiente și responsabile; economie funcțională și liberă, unde oamenii și comunitățile au șansa să-și construiască un viitor mai bun.

Fundațiile pentru o Societate Deschisă formează un grup global de organizații și programe specializate. Rețeaua noastră include fundații naționale și regionale active în peste 120 de țări.

Activitatea Fundațiilor pentru o Societate Deschisă este organizată prin programe tematice, geografice și de advocacy care identifică și colaborează cu persoane și organizații, pentru promovarea misiunii de a construi societăți mai deschise în toată lumea.

Fundațiile pentru o Societate Deschisă funcționează pentru construcția unor societăți vibrante și incluzive, bazate pe respectarea drepturilor omului și a statului de drept, ale căror guverne sunt responsabile și deschise participării tuturor oamenilor.

Film documentar „Soros. 30 de ani în Moldova”

1992

Fundația Soros Moldova a fost creată în
1992 de filantropul George Soros.

Fundația Soros Moldova este o organizație neguvernamentală, nonprofit și apolitică, care promovează valorile societății deschise, sprijină democrația, susținând ideile inovative și încurajând vizionarii, care produc schimbări pozitive, pentru ca Moldova să devină un loc mai bun pentru trai.

4

domenii de activitate

Noi acționăm în patru domenii, pentru construirea
societății deschise în țara noastră

soros-moldova

Justiție și Drepturile Omului

Noi susținem reforma Justiției prin sprijinul societății civile, experților și prin promovarea luptei cu corupția în sectorul Justiției; prin elaborarea studiilor și documentelor de lucru pentru instituțiile de forță ale țării. Pe lângă aceasta, partenerii noștri implementează proiecte în domeniul activismului, educației și monitorizării respectării Drepturilor Omului.

soros-moldova

Bună Guvernare

Fundația Soros Moldova, de la începuturile sale, este implicată în susținerea Educației în țara noastră. La fel, și în prezent, noi implementăm proiecte care promovează profesorii vizionari și tehnologiile moderne în școlile moldovenești. Pe lângă aceasta, Fundația susține eforturile instituțiilor statului, dar și ale societății civile, în lupta cu corupția și pentru asigurarea echității economice. Un alt domeniu tradițional pentru noi este promovarea activismului civic în comunitățile Republicii Moldova.

soros-moldova

Mass-Media

Fundația Soros Moldova este recunoscută drept unul dintre cei mai mari și mai consecvenți susținători ai presei independente și de calitate. De-a lungul anilor, noi am ajutat zeci de redacții să dezvolte produse jurnalistice calitative și interesante publicului. De trei ani, implementăm proiectul New Media Incubator, unde oferim expertiză și training creatorilor de conținut new media, inclusiv vloguri și podcasturi

soros-moldova

Sănătate Publică

De la declanșarea pandemiei COVID-19, Fundația Soros Moldova a alocat aproape un milion de dolari pentru echipamente de protecție și dezinfectare, pentru îmbunătățirea învățământului medical, pentru studierea pandemiei și lupta cu efectele ei, inclusiv economice. În afară de aceasta, în prezent, Fundația Soros Moldova implementează proiecte de monitorizare și îmbunătățire a cadrului normativ în domeniul medical, spre exemplu unul dintre marile succese recente sunt modificările legislative, care fac îngrijirile paliative mai accesibile și mai calitative. În același timp, împreună cu Delegația Uniunii Europene și un șir de alți parteneri, lucrăm la crearea și dezvoltarea a zeci de servicii sociale în toată țara.

george-soros

George Soros

„Succesul meu pe piețele financiare mi-a oferit un grad mai mare de independență decât majoritatea celorlalți”

Născut în Ungaria, în 1930, a trăit ocupația nazistă din 1944–1945, care a dus la uciderea a peste 500.000 de evrei maghiari. Propria lui familie, de origine evreiască, a supraviețuit prin asigurarea unor acte de identitate false, ascunzându-și trecutul și ajutându-i pe alții să facă același lucru.

George Soros a avut de suferit direct de pe urma intoleranței etnice și politice.

Soros și-a amintit mai târziu că „nu numai că am supraviețuit, dar am reușit să-i ajutăm pe alții”. „Anul 1944, anul ocupației germane a Ungariei, a fost experiența mea formativă. În loc să ne supunem destinului nostru, am rezistat unei forțe malefice care era mult mai puternică decât noi – și totuși am învins”, spunea George Soros despre copilăria sa.

După război, pe măsură ce comuniștii și-au consolidat puterea în Ungaria, George Soros a părăsit Budapesta în 1947, și a plecat în Londra, lucrând cu jumătate de normă ca hamal la calea ferată și ca ospătar într-un club de noapte pentru a-și achita studiile la London School of Economics. În 1956, a emigrat în Statele Unite, intrând în lumea finanțelor și a investițiilor, unde și-a făcut averea. În 1973, și-a lansat propriul fond investițional și a devenit unul dintre cei mai de succes investitori din istoria Statelor Unite.

George Soros și-a folosit averea pentru crearea Fundațiilor pentru o Societate Deschisă – Open Society Foundations, o rețea de fundații, parteneri și proiecte în peste 120 de țări. Numele și munca noastră reflectă influența asupra gândirii lui Soros a filozofiei lui Karl Popper, pe care Soros l-a întâlnit, pentru prima dată, în timpul studiilor sale la Londra, la London School of Economics.

În cartea sa Open Society and Its Enemies, Popper susține că nicio ideologie nu este adevărul absolut, că societățile pot înflori doar atunci când își permit o guvernare democratică, libertate de exprimare și respect pentru drepturile individuale – această concluzie a devenit nucleul activității Fundațiilor pentru o Societate Deschisă.

George Soros și-a început activitatea filantropică în 1979, când a oferit burse oamenilor din Africa de Sud, care sufereau din cauza apartheidului. În anii 1980, el a contribuit la promovarea dialogului în Ungaria comunistă, prin finanțarea vizitelor academice în Occident și susținând grupurile culturale independente aflate atunci la etapa incipientă. După căderea Zidului Berlinului, el a creat Universitatea Central Europeană la Budapesta, ca un spațiu pentru stimularea gândirii critice – care la acea vreme era un concept străin pentru majoritatea universităților din fostul bloc comunist.

Odată cu încheierea Războiului Rece, George Soros și-a extins treptat activitatea filantropică în Africa, Asia, America Latină și Statele Unite, sprijinind o gamă largă de noi eforturi pentru a crea societăți mai responsabile, mai transparente și mai democratice. În 1992, George Soros a creat Fundația Soros Moldova.

El a fost una dintre primele voci proeminente care a criticat războiul împotriva drogurilor ca fiind „probabil mai dăunător decât problema drogurilor în sine” și a ajutat la demararea mișcării americane privind marijuana medicală. La începutul anilor 2000, a devenit un susținător vocal al eforturilor de căsătorie între persoane de același sex.

De-a lungul carierei filantropice a lui George Soros, un lucru a rămas constant: angajamentul de a lupta cu cele mai dificile probleme ale lumii. El subliniază importanța luptei pentru cauzele, aparent, pierdute. Într-adevăr, multe dintre problemele pe care și le-a asumat George Soros sunt acele pentru care s-ar putea să nu apară niciodată o soluție completă.

echipa

Fundației Soros
Moldova

soros-moldova-team-member

Petru Culeac

Director Executiv
soros-moldova-team-member

Elena Vacarciuc

Directoare Financiară
soros-moldova-team-member

Denis Albu

Coordonator de Programe
soros-moldova-team-member

Maria Vataman

Asistentă de Programe
soros-moldova-team-member

Artur Ucolov

Asistent de Programe
soros-moldova-team-member

Alina Moșneagu

Asistentă Administrativă și de Programe
soros-moldova-team-member

Irina Bejenaru

Contabilă Șefă
soros-moldova-team-member

Dumitru Chitoroaga

Director de IT și Procurări
soros-moldova-team-member

Nicolai Gudima

Ofițer Administrativ
soros-moldova-team-member

Marcel Varmari

Director de Contracte și Granturi
soros-moldova-team-member

Lucia Ciuperca

Specialistă superioară de Finanțe și Granturi
soros-moldova-team-member

Antonina Stratu

Specialistă de Contracte și Granturi
soros-moldova-team-member

Mihai Lungu

Șofer
soros-moldova-team-member

Dmitri Gudumac

Director de Comunicare
soros-moldova-team-member

Daniela Leahu

Directoare de Proiect
soros-moldova-team-member

Irina Istrati

Specialistă de Finanțe și Procurări
soros-moldova-team-member

Tatiana Ciolac

Asistentă de Proiect
soros-moldova-team-member

Diana Teacă

Specialistă în Monitorizare și Evaluare

Senatul

Fundației Soros
Moldova

Ana Mihailov

Președintă

Ian Feldman

Ombudsman al Fundației Soros Moldova
ombudsperson@soros.md

Radu Danii

Liliana Busuioc

Dumitru Lazur

Alexandru Pelivan

Valeriu Prohnițchi

Rapoarte

Descarcă raportul
soros-moldova

Arhivă

Rapoarte de activitate

Raport anual

2020

pdf 1.62 MB
Descarcă
Raport anual

2019

pdf 1.1 MB
Descarcă
Raport anual

2018

pdf 1.19 MB
Descarcă
Raport anual

2017

pdf 1.72 MB
Descarcă
Raport anual

2016

pdf 2.44 MB
Descarcă
Raport anual

2015

pdf 2.11 MB
Descarcă
Raport anual

2014

pdf 3.1 MB
Descarcă
Raport anual

2013

pdf 2.47 MB
Descarcă
Raport anual

2012

pdf 3.56 MB
Descarcă
Raport anual

2011

pdf 2.73 MB
Descarcă
Raport anual

2020

pdf 1.62 MB
Descarcă
Raport anual

2019

pdf 1.1 MB
Descarcă
Raport anual

2018

pdf 1.19 MB
Descarcă
Raport anual

2017

pdf 1.72 MB
Descarcă
Raport anual

2016

pdf 2.44 MB
Descarcă
Raport anual

2015

pdf 2.11 MB
Descarcă
Raport anual

2014

pdf 3.1 MB
Descarcă
Raport anual

2013

pdf 2.47 MB
Descarcă
Raport anual

2012

pdf 3.56 MB
Descarcă
Raport anual

2011

pdf 2.73 MB
Descarcă
Raport anual

2010

pdf 2.5 MB
Descarcă
Raport anual

2009

pdf 924.95 KB
Descarcă
Raport anual

2008

pdf 3.1 MB
Descarcă
Raport anual

2007

html
Vezi
Raport anual

2006

html
Vezi
Raport anual

2005

html
Vezi
Raport anual

2004

html
Vezi
Raport anual

2003

html
Vezi
Raport anual

Primul deceniu

pdf 12.75 MB
Descarcă
Raport anual

2002

pdf 1.26 MB
Descarcă
Raport anual

2001

pdf 2.69 MB
Descarcă
Raport anual

2000

pdf 1.71 MB
Descarcă
Raport anual

1999

pdf 1.08 MB
Descarcă
Raport anual

1998

pdf 521.42 KB
Descarcă
Raport anual

1997

pdf 2.54 MB
Descarcă
Raport anual

1996

pdf 1.1 MB
Descarcă
Raport anual

1995

pdf 9.09 MB
Descarcă
Raport anual

1994

pdf 8.84 MB
Descarcă
Raport anual

1992-1993

pdf 2.92 MB
Descarcă