fbpx

Am publicat Raportul anual 2022

Data publicării
vineri, 5 mai 2023, ora 15:56

Societatea moldovenească în mod continuu a înfruntat diverse provocări. În 2022, războiul Rusiei contra Ucrainei și sporirea riscurilor de securitate în regiune, au împins și Moldova într-un nou ciclu de crize, inclusiv economică și energetică, care au lovit fiecare familie. Cu toate acestea, moldovenii au fost alături de zeci de mii de refugiați ucraineni care încercau să scape din calea războiului. Mai mult ca atât, eforturile conjugate a societății civile și ale autorităților au permis susținerea refugiaților care și-au găsit adăpost în țara noastră. Chiar dacă forțele subversive anti-democratice încearcă permanent să destabilizeze ordinea la noi în țară, societatea Republicii Moldova a rezistat, a rămas umană, fidelă principiilor democratice, alegerii sale europene. Fundația Soros Moldova a continuat să sprijine vizionarii care acționează pentru o societate justă și sănătoasă, cu instituții eficiente și responsabile; economie funcțională și liberă, unde oamenii și comunitățile au șansa să-și construiască un viitor mai bun.

În același timp, pentru a spori impactul pozitiv în lume, grupul Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundations), parte a cărora este Fundația Soros Moldova, a desfășurat în anul trecut un amplu proces de reevaluare și repoziționare a activității sale. Acest proces de transformare a avut drept scop o concentrare mai bună pe domeniile cele mai prioritare unde starea de lucruri împiedică dezvoltarea de mai departe a omenirii. Fundația Soros Moldova va continua să își desfășoare activitatea în următoarele domenii-cheie: „Democratizare și Supremația Legii” și „Reziliență socială și economică”. Acestea sunt două domenii vitale unde este nevoie de colaborarea tuturor partenerilor de dezvoltare pentru a ajuta Republica Moldova să depășească provocările cu care se confruntă.

Protecția democrației și statului de drept

Reforma Justiției este crucială pentru viitorul democrației și statului de drept în Republica Moldova. Din această cauză, Fundația Soros Moldova susține cea mai curajoasă reformă a Justiției și fortificarea instituțiilor-cheie pentru restabilirea încrederii în statul de drept: Procuratura Anticorupție; Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv Inspectoratul General al Poliției; Centrul Național Anticorupție, inclusiv Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale.

Fundația a susținut elaborarea unor rapoarte independente de verificare a integrității și stilului de viață a candidaților la diferite funcții în sistemul de autoadministrare a justiției, care au ajuns în atenția Comisiei pre-vetting. În același timp, am oferit suport experților care au lucrat la îmbunătățirea legislației în domeniul Justiției – Codului de Procedură Penală, Legii cu privire la organizarea judecătorească și altor acte.

În domeniul anticorupție, Fundația a susținut cursul „Anticorupție și Bună Guvernare”, care a urmărit profesionalizarea funcționarilor publici; profesioniștilor din sectorul financiar; membrilor consiliilor de administrație ai întreprinderilor de stat, jurnaliștilor și angajaților în sectorul asociativ. În același timp, Fundația a oferit asistență tehnică și suport Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, din componența CNA, pentru evaluarea necesităților, creșterea capacităților instituționale, definirea proceselor de lucru, îmbunătățirea comunicării publice, dezvoltarea cadrului legislativ.

Fundația Soros Moldova a susținut și elaborarea Analizei Funcționale a Procuraturii Anticorupție și a relațiilor acesteia cu alți actori din sistemul de justiție și a structurilor de forță. La acest moment aceasta este cea mai riguroasă, precisă și complexă evaluare de necesități a acestei instituții, însoțită de o foaie de parcurs.

Nu în cele din urmă, Fundația Soros Moldova a susținut crearea unei rețele de activiști de drepturile omului din rândul refugiaților ucraineni, care urmează să fie parte a efortului de documentare a crimelor de război și să colecteze declarații și mărturii în rândul victimelor și martorilor refugiați.

Reziliență socială și economică

Îndată de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, Fundația Soros Moldova a susținut manifestările de solidaritate a societății civile prin: integrarea și protecția copiilor refugiați, distribuirea medicamentelor și rechizitelor școlare, asigurarea ajutorului juridic îndată ce refugiații ajung în Moldova.

Am oferit suport inițiativelor care vor înlesni accesul la educație pentru copiii cu dizabilități, iar împreună cu Delegația Uniunii Europene și alți parteneri din societatea civilă implementăm un proiect de anvergură, care prevede dezvoltarea a 40 de servicii sociale în toată țara, dar și îmbunătățirea serviciilor sociale la nivel sistemic în Republica Moldova.

Fundația susține promovarea noilor politici în domeniul Muncii, care vor crea premise pentru o economie mai justă și o mai bună asigurare socială a persoanelor defavorizate. Noi susținem autoritățile și în procesul de îmbunătățire a accesului la îngrijirile paliative, ca un serviciu medial esențial; în umanizarea politicilor antidrog; în îmbunătățirea studiilor medicale, iar societatea civilă în o mai eficientă monitorizare a politicilor în sănătate.

Anul 2022 a adus provocări cu care societatea moldovenească nu s-a confruntat decenii, dar a rezistat, datorită oamenilor care nu vor să rămână indiferenți, care acționează.