fbpx

Profesorul Andrei Richter a prezentat un studiu despre necesitățile juridice ale Republicii Moldova pentru lupta eficientă cu propaganda

Data publicării
joi, 29 februarie 2024, ora 17:26

Andrei Richter, profesor al Universității Comenius din Slovacia, a prezentat studiul „Necesități legale și o foaie de parcurs pentru ca Republica Moldova să-și protejeze eficient populația împotriva propagandei, manipulării, dezinformării”, elaborat cu susținerea Fundației Soros Moldova, într-un parteneriat cu Institutul de Politici Publice.

Studiul analizează instrumentele legale și politice existente care contracarează propaganda și dezinformarea străină în țările europene, cu accent pe exemplele naționale ale statelor baltice, Ucraina și Armenia, precum și cele sugerate de organizațiile interguvernamentale: ONU, organizațiile comunitare europene, Consiliul Europei și OSCE.

Expertiza subliniază că Ucraina este un caz paradigmatic, având o gamă largă de acțiuni împotriva propagandei rusești, cu succese și eșecuri. Studiul examinează starea actuală a legislației și politicii relevante din Moldova, identificând lacune și soluții pentru o reziliență eficientă împotriva propagandei și dezinformării. Deși infrastructura juridică contra propagandei ilegale este în loc, sunt necesare amendamente pentru a se adapta la capacitățile moderne de propagandă și a permite persecuția propagandiștilor când este necesar.

Studiul subliniază că viitorul libertății presei depinde de puterea jurnalismului de calitate, bazat pe practici care servesc interesul public, pe bună-credință și etica profesiei. Autoritățile moldovene sunt încurajate să promoveze și să susțină acest concept de jurnalism prin legea și politica națională. În același timp, studiul subliniază că autoritățile trebuie să protejeze libertatea de exprimare.

Studiul recomandă Moldovei să adopte măsuri concrete, inclusiv revizuirea și modificarea definițiilor legale în concordanță cu dreptul internațional și standardele UE. De asemenea, se propune instituirea unor mecanisme independente de supraveghere a spațiului informațional. În contextul propagandei și dezinformării din străinătate, Moldova este îndemnată să recunoască oficial Federația Rusă drept „stat agresor“ și să adopte amendamente relevante în legislația media națională. Aceste acțiuni ar permite Moldovei să stabilească mecanisme legale pentru protecția populației împotriva propagandei și dezinformării.