fbpx
Tipul evenimentului

Offline

Fundația Soros Moldova
Strada Bulgară 32
Vezi pe hartă

Data evenimentului:

joi, 7 decembrie 2023, ora 17.00

Vor transforma noile modificări legislative Procuratura Anticorupție într-un DNA?

Data publicării
vineri, 1 decembrie 2023, ora 15.51
soros-md-event-cover

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului operațional „Asistență tehnică oferită Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale pentru implementarea Programului Național de recuperare a bunurilor infracționale 2023 – 2027”, în perioada octombrie-decembrie 2023. Acest eveniment a fost conceput pentru dezbaterea implementării noilor modificări legislative care reconfigurează activitatea Procuraturii Anticorupție și pentru evaluarea nivelul de pregătire al instituției în implementarea lor cu succes. Participarea reprezentanților Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România oferă oportunitatea să schimbăm opinii și experiență, facilitând identificarea posibilelor soluții la provocările care pot să apară în procesul de implementare.

Subiectele pentru discuții în formatul Chatham House:

  1. Amendamentele recente care reconfigurează competențele Procuraturii Anticorupție:
    • Limitarea competențelor Procuraturii Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt – analiza categoriilor de infracțiuni incluse în sfera de competență a PA.
    • Consolidarea autonomiei și independenței funcționale a Procuraturii Anticorupție prin efectuarea măsurilor speciale de investigații de către ofițerii de investigații din cadrul instituției  – provocări și perspective.
    • Alte modificări de lege necesare pentru fortificarea capacităților Procuraturii Anticorupție în anchetarea cazurilor de corupție mare (ex. proiecte de lege aflate în lucru la Ministerul Justiției).
  2. Principalele priorități și provocări:
    • Importanța selectării propriilor echipe de procurori de către Procurorul-șef al PA și a altor specialiști în funcție de necesități.
    • Necesitatea comunicării cu publicul referitor la dosarele aflate în gestiunea PA.
    • Prevenirea scurgerilor de informații și a corupției din interior  – măsuri necesare.
    • Analiza structurii organizaționale, resurselor umane, financiare și tehnice, inclusiv dotarea cu echipament special.
    • Necesitatea măsurilor de asistență externă: contractarea de experți pentru analize financiare, expertize independente relevante cauzelor de urmărire penală, cursuri de formare și dezvoltare profesională etc.
  3. Alte subiecte:
    • Ce aduce vetting-ul: salarii mai atractive și procuri integri sau o criză de resurse umane?
    • Care sunt pașii de urmat pentru a deveni un veritabil DNA?